fredag 10. oktober 2014

Bjørn Ness inspirasjonspris 2014Vangstunet barnehage vant prisen!  

 Bergunnelse:

Prisen går i år til Vangstunet barnehage, Namdalseid. Vangstunet ble registrert som Grønt Flagg-deltaker i 2004. Ansatte har vært både motiverte og kreative med tanke på å finne nye måter å arbeide med miljøet på. De har heller ikke sett mørkt på tiltak som krever ekstra innsats.


Vangstunet barnehage har for tiden fokus på følgende områder innunder Grønt Flagg- parasollen:


  • Grønnsaker. Barn og voksne har laget en grønnsakhage innenfor barnehageområdet der de dyrker gulrot, poteter, salat og sukkererter. Råvarer herfra ble blant annet brukt til grønnsaksuppe under høstfesten.
  • Sunt kosthold. Barna får frukt og grønt til hvert måltid. I tillegg får barna daglig nystekte brød, bakt i barnehagen. De har etablert alternativ bursdagsfeiring der en har gått bort fra godterier og der barna nå må velge et sunt alternativ. Saft drikkes ikke.
  • Kildesortering. På turer har barna med seg poser der de plukker opp søppel. Barna er med ansatte til kildesorteringscontainere der de kaster glass og metall. 
  • Energisparing. Barna lærer å slukke lys og at det er lurt å lufte skikkelig når en lufter. 
  • Gjenbruk. Barna har med seg ting og tang hjemmefra som de lager julegavene av. I tillegg brukes naturmateriale.
  • Kompost. Barnehagen har kjøpt inn kompostbinge. Ansatte har gått på kurs, så nå starter komposteringa. Jorda herfra skal brukes i blomsterbed og grønnsakhagen. 
  • Tømte. Utebasen brukes som en start for et bevisst friluftsliv der barna lærer om ting/dyr i naturen og hvordan/hvorfor de skal ta vare på naturen. 

Styrer har gått foran som et meget godt forbilde, og på denne måten fått ansatte med seg. Det som er morsomt, er at foreldrene gir tilbakemelding på at de ser at barnehagen jobber med miljøet. Flere har blant annet gitt uttrykk for at det er vanskelig ikke å plukke opp søppel dersom de er ute og går sammen med sine barn!